Záujem o medovinu stúpa, ročne sa jej vyrobí 500.000 litrov

0 509
TASR/Michal Svítok

Nitra – Záujem o medovinu na slovenskom trhu stúpa, zhruba desať legálnych výrobcov jej ročne dokáže vyprodukovať 500.000 litrov. Na výrobu litra tohto nápoja spotrebuje výrobca pol kilogramu medu, pričom množstvo medu určí v budúcnosti sladkosť nápoja, priblížil majiteľ nitrianskej firmy Tomka, s.r.o., Bronislav Tomka.
„Med sa v určitom pomere zmieša s vodou, vznikne sterilná sladká voda. Po vychladnutí sa do nej pridajú kvasinky, vznikne búrlivé vínne kvasenie. Po dvoch až troch mesiacoch vznikne v medovine 10 percent alkoholu. Vtedy sa nápoj stáča do dubových sudov, kde ešte dva až päť rokov dobehne pomalé kvasenie. Tento proces je možný len v dubových sudoch, nie plastových či nerezových nádobách, ktoré neprepúšťajú vzduch,“ vysvetlil proces výroby medoviny Tomka.

Slovensko a Česko patria podľa neho k najväčším konzumentom a výrobcom medoviny. Tento nápoj je typickým aj pre Poľsko či Švédsko. „Maďarsko, Rakúsko, či južné krajiny tento nápoj nevyrábajú ani nepoznajú. Výroba tam nemá tradíciu, pretože mali vždy dostatok hrozna, vína, neboli nútení hľadať iné možnosti,“ doplnil Tomka.

Medovinu vyrába nitriansky výrobca od roku 1989. Tri roky predtým zakladateľ firmy Karol Tomka ako riaditeľ účelového zariadenia v Nitre zaoberajúceho sa spracovaním včelieho medu založil prvú výrobu medoviny na Slovensku. Dnes sa medovinou ako oficiálnym nápojom pre návštevy prezentuje aj mesto Nitra.

Do konca tohto roka pripravuje firma uviesť na trh špeciálny nápoj Medovec. „Medovec je vyrobený z medoviny, ktorá po destilácii putuje do dubových barikových sudov. Obsahuje 35 percent alkoholu. Výroba Medovca je podobná výrobe koňakov, no neviem o žiadnom inom výrobcovi destilátu z medoviny, v Európe budeme jediným. Od februára máme patentovú prihlášku podanú na Úrade priemyselného vlastníctva SR. Je to v štádiu posledných schvaľovacích procedúr,“ dodal Tomka.