Takto sa chovajú kurčatá na Slovensku

1 2222
TASR/Lukáš Furcoň

Bratislava 29. februára – V súčasnosti sú veľkochovy dominantným zdrojom výroby potravín živočíšneho pôvodu na celom svete. „Rovnako je to aj u hydiny, takisto aj u kurčiat. Tieto veľkochovy sú pod neustálym dohľadom a pod prísnou kontrolou,“ uviedol dnes na tlačovej besede riaditeľ Únie hydinárov Slovenska (ÚHS) Daniel Molnár v súvislosti s mýtami, že hydina z veľkochovov je menej kvalitná v porovnaní s hydinou chovanou na dvoroch domácností.

„Ako sme vstúpili do EÚ, u nás platí legislatíva nielen SR, ale aj legislatíva EÚ, ktorá je pre chov zvierat a spracovanie mäsa veľmi prísna. Dá sa povedať, že je najprísnejšia zo všetkých regiónov sveta. Slovenské chovy sa teda riadia týmito prísnymi pravidlami – musia sa nimi riadiť nielen liahne hydiny, ale aj šľachtiteľské firmy,“ priblížil.

Štandardné zloženie kŕmnej zmesi pre hydinu podľa neho neobsahuje žiadne rastové stimulátory, ani antibiotiká, pretože legislatíva na Slovensku ani v EÚ to neumožňuje a v SR je po prísnou kontrolu veterinárnych lekárov a Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Kŕmna zmes pre hydinu je podľa Molnára tvorená výlučne prírodnými zložkami, skladá sa najmä zo zrnovín (kukurica, pšenica, jačmeň), z bielkovinovej zložky krmiva (sója, olejniny, strukoviny), z vitamínov a z minerálnych prísad.

Toto všetko podľa jeho slov platí pre kurčatá slovenského pôvodu. „Za tie z dovozu ručiť nemôžeme, aj na základe viacerých afér z minulého obdobia. Je preto dôležité, aby mal spotrebiteľ možnosť zistiť pôvod hydinového mäsa, nielen priamo na obale výrobku, ale aj pri vstupe do obchodného reťazca,“ podčiarkol.

Podľa neho je nevyhnutné, aby sa uvádzal správny údaj o pôvode jednotlivých druhov potravín, pretože sebestačnosť v produkcii hydinového mäsa na Slovensku je na úrovni iba 50 %. „Zastávame názor, že slovenský zákazník na pultoch obchodov, ale aj v stravovacích zariadeniach, musí jednoznačne rozpoznať pôvod mäsa, aby mohol pri nákupe alebo objednaní jedla správne rozhodnúť. Na základe našich dlhoročných skúseností považujeme za 100-% skontrolovanú a bezpečnú iba slovenskú hydinu,“ dodal Molnár.

Únia hydinárov Slovenska je stavovská dobrovoľná a nepolitická organizácia združujúca slovenských liaharov, chovateľov a spracovateľov hydiny aj producentov slepačích vajec. Vznikla v roku 1996 a v súčasnosti má 36 členov.

 

  • Vlado Ježovič

    … v článku sa neuvádza, že sója v kŕmnej zmeske je geneticky upravená a kurčatá nepoznajú slnečné svetlo, čerstvý vzduch, ani zelenú trávu a o podnetoch pre normálny život nemôže byť ani reči; kto ich je, je taký ako tie kurčatá. Stratený. O klietkových chovoch nosníc sa radšej nezmieňujem a preto chovám sliepky pre vlastnú potrebu vo výbehu a bez zmesiek. Kto má možnosť, vrele odporúčam. Únia hydinárov Slovenska by sa tiež mala uberať cestou malých extenzívnych fariem, veď vhodnej voľnej pôdy je dostatok a navyše je možné chovy kombinovať s ekosadmi a p. Možno aj s fotovoltaikou.